Традиционният фолклорен събор Китка“ в Студено буче  днес започна в

...
Традиционният фолклорен събор Китка“ в Студено буче  днес започна в
Коментари Харесай

„Китка“ вече ще се прави там, където извира името на Студено буче /снимки/

Традиционният фолклорен събор „ Китка “ в Студено буче  днес стартира в местността, от която произлиза името на селото.  Тук се намира бунар с ледено студени води, а преди стотици години растели вековни буки. Сега на тяхно място има над 20 метрови борови дървета. По думите на хората те са засадени в средата на предишния век. На поляната измежду иглолистните колоси е издигната нова сцена, реставриран е кладенецът, сложени са маси, пейки и кошчета. Всичко това е направено през последните два месеца, със средства от община Монтана, платформа АГОРА и доста донори.  
От тук насетне в новия парк ще се организира съборът „ Китка “ и ще се прави годишният курбан за здраве на родовете от Студено буче.
Празникът бе открит с водосвет, отслужен от отец Николай. Пред присъстващите приказваха кметът на селото Петър Александров, кметът на Монтана Златко Живков и ръководителят на платформа АГОРА Емилия Лисичкова. Тримата дружно прерязаха лентата за откриването на сцената. Фолклорният събор стартира с химн на Студено буче, по текст на Биляна Борисова, изпълнен от локалната читалищна група.
Кметът на Монтана Златко Живков благодари на всички самодейци. „ През тази година Вие имахте доста деен календар от национални изяви. Прочухте самобитния фолклор на нашия край,  за нас  най-красивия в България, сподели Живков. Лятото минава с доста събори и в селата на община Монтана. Само край Пъстрина имаше  три – в Николово, в Стубел и в Крапчене. Вчера беше в Горно Церовене. Днес сме тук. Предстои Долно Белотинци, Сумер, Вирове и Липен. Огромен реверанс пред всички Вас, които осмисляте това, което вършим в селата “, приключи Живков.
Във фолклорния събор Китка през днешния ден вземат участие сформира от селата Славотин, Стубел, Д-р Йосифово, Смоляновци, Долно Белотинци, Липен и от град Монтана. Вечерта свирят два оркестъра – български и сръбски.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР